Sosyal Medyanın Zararları: Günümüzde sosyal medya, hemen hemen herkesin hayatının bir parçası haline geldi. Sosyal medya, insanlar arasında iletişim kurmamıza, yeni arkadaşlar edinmemize veya haberleri takip etmemize yardımcı oluyor. Ancak, sosyal medya kullanımının olumlu yanlarının yanında, bazı zararları da var. Sosyal medya kullanımı, insanların psikolojik, fiziksel ve sosyal sağlıklarını olumsuz etkileyebiliyor.
Özellikle çocuklar ve gençler, sosyal medya kullanımının fiziksel ve psikolojik zararlarından daha fazla etkilenebilirler. Sosyal medya, çocukların ve gençlerin sosyalleşme becerilerini, akademik başarılarını, beden görünüşlerini veya hayatlarının genelini olumsuz yönde etkileyebilir.
Bu nedenle, sosyal medya kullanımının olumsuz etkilerinden kaçınmak ve olumlu etkilerinden yararlanmak için çocuklar ve gençler için uygun kullanım kurallarının belirlenmesi çok önemlidir. Bu kurallar arasında en önemlileri, her gün sosyal medyayı aşırı kullanmamak, çocuğunuzun kendisini güvende hissedeceği sosyal medya uygulamalarını seçmesi ve çocuğunuzun sosyal medya kullanımının sıklığını ve süresini sınırlamaktır.
Son olarak, çocuklar ve gençlerin sosyal medya kullanımının olumlu yönde kullanılmasını sağlamak için, sosyal medya uygulamaları hakkında gerekli bilgileri çocuklar ve gençlerle paylaşmak, onların sosyal medya kullanımını takip etmek ve onlarla sosyal medya hakkında açık ve dürüst bir şekilde konuşmak çok önemlidir.
Sosyal Medyanın Çocuklar Açısından Zararı
Eskiden akıllı telefonlar veya bilgisayarlar, günümüzdeki kadar hiç yoktu ya da az vardı diyebiliriz. 90’lı yılların çocukları sabah kalktığı zaman elini yüzünü yıkamadan direk televizyon karşısına geçer çizgi filim seyrederlerdi. Annesi çocuğuna kızdığı zaman ailesine karşı çocukların nefreti olmazdı. Ama günümüzde artık çocuklar yemeğini yemediği zaman ellerine akıllı cep telefonlarını veriyoruz ağlaması bitsin diye. Çocuklar artık bunu alışkanlık haline getirip her daim tekrarlıyorlar. Eskiden çocuklar cep telefonları nedir bilmezlerdi sokaklarda top peşinde koşar, ip atlarlardı. Ama günümüzdeki bebeklikten çocukluk çağına geçen her biri artık sosyal medya uygulamalarına girip istediklerini okuma yazması olmasa dahi bulabiliyorlar. Bu yaşam tarzının ne yazık ki en büyük hataları aile bireylerinden de gitmektedir. Aile bireyleri de çocuklarının ağlaması bitsin ya da yaramazlık yapmasın diyerek cep telefonlarını verip, çocukların karakterini olumsuz yönde etkileyebilmektedirler.